Stel cookie voorkeur in

Middenbouw 1: Hannie en Birgit

Even voorstellen: Hannie

Mijn naam is Hannie Schmidhamer-Spruijt. Ik ben van oorsprong een echt Zeeuws meisje van 50 jaar, maar zo’n 15 jaar geleden naar Brabant verhuisd. Samen met mijn man Sanne woon ik in Megen, een klein maar levendig dorp aan de Maas.

Ik heb eigenlijk altijd al geweten dat ik juf wilde worden, en achteraf bekeken had de juf van groep 3 daar een grote rol in. Ik herinner me haar nu nog en het leren lezen opende een nieuwe wereld voor me. Ik begon boeken te lezen en kon daar helemaal in opgaan zodat ik niets merkte van wat er gebeurde in ons grote en drukke gezin. Dat is altijd zo gebleven: lezen vormt voor mij nog steeds een bron van ontspanning en plezier. Vandaar dat ik met veel plezier vaak voorlees in de groep, en ook op andere manieren boeken gebruik bij de verschillende lessen op school.

Tijdens de opleiding aan de Pabo gebeurde min of meer hetzelfde: de docent Nederlands heeft een grote indruk achtergelaten op mij. Door zijn lessen en aanbod van boeken en verhalen en hoe daarmee te werken in de groep denk ik nog vaak aan hem terug, vooral als ik een verhaal of boek voorlees wat ik door hem heb leren kennen. Kortgeleden was ik op een reünie van deze opleiding en heb ik hem dat ook kunnen vertellen en hem bedanken voor wat hij me gegeven heeft.

Ik heb in de loop van bijna 30 jaar onderwijservaring al diverse scholen gezien: van traditioneel onderwijs tot Jenaplan tot Montessori en van groep 3 tot en met groep 8. Nu ben ik op Merlijn alweer een hele tijd werkzaam in de middenbouw en dat met heel veel plezier. Geweldig om te zien hoe kinderen bezig zijn met hun zelfgekozen werk en uitdaging zoeken door nieuwe lesjes te vragen over dingen die ze willen leren.

Naast het werken op school zijn er nog meer dingen die me bezighouden en nu ik sinds enige tijd vier dagen werk in plaats van vijf heb ik daar ook meer tijd voor. Sporten, in de tuin bezig zijn, me inzetten voor de kerk, creatief bezig zijn: ik vind altijd genoeg te doen!
 

Even voorstellen: Birgit

Mijn naam is Birgit Vissers-Kuijpers. Van origine kom ik uit Middelrode. Nu woon ik samen met mijn man, 3 kinderen (zoon Xavi, dochters Vajèn en Jade) en onze hond in Vlijmen. Ik vind het heerlijk om sportief bezig te zijn en dan op het vlak van twee keer per week hardlopen en één keer per week yoga. Dit zijn dingen die ik zelf kan doen en plannen. En dat is wel belangrijk in mijn drukke werk-/gezinsleven. Voorheen werkte ik vrijwel fulltime, maar sinds de geboorte van onze derde spruit ben ik wat minder gaan werken. Naast het sporten vind ik het ook erg leuk om eens wat met het gezin of met vriendinnen te doen. En dan in het kader van ontspannen en gezelligheid. Lekker een dagje weg, winkelen of en hapje eten vind ik super. Kan ik enorm van genieten.

Sinds 2013 ben ik werkzaam in het onderwijs na het behalen van mijn PABO-diploma aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Na de PABO ben ik direct gestart met de master SEN, zodat ik meer zou gaan leren over het ondersteunen van leer- en gedragsuitdagingen. Dit heeft me veel handvatten gegeven voor mijn werk in de diverse groepen en onderwijssoorten, waar ik ook graag de kinderen wil helpen die net wat meer of minder nodig hebben in hun leerlijn. Inmiddels heb ik ook mijn bevoegdheid voor het geven van bewegingsonderwijs op zak en mag ik dus gewoon gym geven aan alle groepen. Een bezige bij dus. Ik houd ervan om mezelf te blijven ontwikkelen en zie dan ook weer een mooie uitdaging voor me liggen in het Montessorionderwijs.

In mijn invalperiode heb ik heel wat scholen mogen zien en er zowel losse dagen als langere periodes kunnen werken. Dit heeft me een enorme diversiteit aan methodes, onderwijsconcepten, doelgroepen en werkwijzen laten ervaren. Van regulier onderwijs tot SO/SBO, maar ook van homogene groepen tot heterogene groepen, van Jenaplan tot traditioneel, VMBO en Montessori en van de methode strikt volgen tot het loslaten en eigen onderwijsmaterialen ontwerpen aan de hand van leerlijnen. Erg leuk! Hier heb ik veel van geleerd en ik ben er zeker door geïnspireerd geraakt.

Door een invalperiode hier in BB3 heb ik het Montessori een stukje beter leren kennen. Dit heeft me enthousiast gemaakt en ik ben dan ook blij een plekje gevonden te hebben hier op Merlijn! Ik voelde me vrijwel direct welkom binnen de school en het team. Het is erg mooi om te zien dat het team zo hecht is en toch ook nieuwe krachten prettig opneemt binnen deze setting. Janneke heeft me wat wegwijs gemaakt binnen het Montessorionderwijs en de opleiding heeft me nog meer verreikt door de visie en materialen beter te leren kennen. Persoonlijk vind ik het heel krachtig dat kinderen zo verantwoordelijk en zelfstandig leren zijn. Het stimuleren van leren wat je graag wilt leren is naar mijn mening een waardevolle invulling en het zelf plannen van de werkjes en lesjes ook. Zeker naar de toekomst toe in de maatschappij van nu. Kortom een betrokken team en school hier op Merlijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto is gemaakt door: Monya el Aouat