Stel cookie voorkeur in

Intern begeleider

Even voorstellen: Mirjam

Mijn naam is Mirjam Vollinga. Sinds 2006 verbonden als intern begeleider aan Montessorischool Merlijn en voor die tijd werkzaam als leerkracht, remedial teacher en intern begeleider in Berlicum.

Dat ik in het onderwijs ben beland is eigenlijk een klein wonder want het liefst was ik ergens in de polder werkzaam geweest als tuinder/boerin of als biologe. Helaas zat het vakkenpakket indertijd niet zo mee. Zo’n pretpakket met muziek erin kon eigenlijk maar op één opleiding terecht en dat was de Pedagogische Academie. De liefde voor de bloemen en de beestjes zit er nog steeds wel in, anders was ik natuurlijk niet wekelijks bezig in de kindbelevingstuin.

Na de Pedagogische Academie heb ik de smaak van het onderwijs pas echt te pakken gekregen toen ik voor het eerst een eigen groep mocht begeleiden. Na 8 jaartjes als leerkracht te hebben gewerkt in alle groepen was het echter tijd voor een nieuwe stap. Een coördinerende rol die gericht was op kinderen die speciale aandacht nodig hebben. Eerst op een redelijk traditionele school en later op Montessorischool Merlijn.

Misschien is toch ‘het zorgen voor’ een voorteken geweest voor de werkzaamheden die ik nu doe op school. Als intern begeleider verzorg ik alle intakes van nieuwe kinderen, heel waardevolle gesprekken met ouders die de ouderlijke zorg voor hun kind gaan overdragen aan een basisschool. Maar ook denk ik mee over vragen die leerkrachten hebben over kinderen die ze in de groep hebben. Samen proberen we tot praktische oplossingen te komen en datgene te bieden wat het kind nodig heeft. Een positieve ontwikkeling is dat hierin de rol van ouders en ondersteunende instanties is veranderd. Steeds meer zien we dat we gezamenlijk tot veel meer creatieve oplossingen in staat zijn.

De stap naar het Montessori onderwijs is voor mij geen voor opgezet plan geweest. Eerder iets wat ineens voorbij kwam en wat inhoudelijk niet heel bekend was. Inmiddels ben ik een paar jaar verder en heb ik veel krachtige facetten van het Montessori onderwijs leren kennen en leer ik iedere dag weer nieuwe dingen bij.

Stagiaire: Noortje

 

 

 

 

 

De foto is gemaakt door: Monya el Aouat